MEGFÁZÁS: bármelyik méz jó választás megfázás kezelésére, de az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek. Torokfájás: a napraforgóméz kitisztítja a torkot, az akácméz és a repceméz a fertőtlenítő hatása révén segít a torokfájáson.

IMMUNERŐSÍTÉS: magas vitamintartalma miatt az akácméz, konzervált beltartalmi értékei miatt a repceméz, széleskörű hatóanyag-tartalma miatt pedig a vegyes virágméz is javasolt immunerősítésre.

ÉRZÉKENY GYOMOR: a repceméz a legjobb. Ha az valamiért nem kívánatos, akácmézzel is próbálkozhatunk, de napraforgómézet kifejezetten tilos érzékeny gyomorra fogyasztani.

CSONTPROBLÉMÁK: egyértelműen az akácméz van a legjobb hatással csontképzési zavarokra, mégpedig magas kálciumtartalma miatt.
Vérszegénység: magas vastartalma miatt az akácméz és a repceméz a megfelelő választás.

FÉRFIPROBLÉMÁK (prosztata, vizelési nehézségek): a napraforgóméz támogatja leghatékonyabban az ilyen kezeléseket, a napraforgómaghoz hasonló beltartalmi értékek miatt.

HORZSOLÁS, SEBEK: a jó baktériumölő hatású, ugyanakkor kedvező árú vegyes virágméz alkalmas leginkább a horzsolt sebekkülsőleges kezelésére (a mézzel beborított felületet nem kell bekötözni).

MÉREGTELENÍTÉS: kálium és kéntartalma miatt az akácmézet ajánljuk leginkább méregtelenítésre.

ANTIOXIDÁNS-KÚRA: magas E-vitamin-tartalma miatt a napraforgóméz a leginkább javasolt.

 

ÁLTALÁNOS EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS: a sokféle nektár hasznos beltartalmi értékét ötvöző vegyes virágméz kitűnő választás.